Big Brewsky is a contemporary hub of spaces illustrating spatial innovation and minimal expression by Nilay Patalia Architects

Architecture Interior
2
1View of the Big Brewsky 
Project Credits:
Client: Brewsky Hospitality Pvt Ltd, Bangalore, India
Architects: Nilay Patalia Architects
Interiors: Anshu Arora
Landscape: Rashmi Attavar
Structural consultant: Deshpande & Associates
MEP consultant: Nival Tech
Contractor: Pinnacle premium projects
Year of completion: 2014
Photographs: Clare Arni

The program stems from a brief aimed to design a micro-brewery and a restaurant on a triangular site, with ample outdoor seating.

2The Plan divided into Two Blocks 
3Walls with minimal openings as Front Facades

The design elaborated from the idea of making a wall on the front side. This helped in piquing the curiosity of the visitors as the large opaque surface became a screen for the internal activities. The wall also acts as a guard against the harsh western sun. The front setback achieved has been developed as a parking space.

4Offset achieved at the Front
5Cantilever block breaking the monotony of the Facade 
6View of the Bridge from the road side 
7The Connecting Bridge
8 The Water Body at Entrance looking at the Bridge

Keeping in sync with the firm’s design principles of responding to the site and context, as well as the program, the plan is split into two blocks, the outline of which has been governed by the shape of the site and the positions of the existing trees. The blocks are connected on the upper floors by a bridge.  

9 Rear Open Space

The open spaces are divided by this as front and rear spaces, each one different in scale and experience. The two courtyards are connected by a water body that starts at the entrance steps, continuing till the other edge of the site.

22View of the Entrance Space at dusk

The total built up component of the design is kept minimal, covering all the design requirements, however maintaining a small foot print and utmost openness.   

11Entrance to the Front Open Space

As the built up spaces are nominal, one only gets a glimpse of the space while entering the front courtyard.

12View of the Rear Open Space

As the person goes around the rear courtyard, he experiences the actual scale of the open space with the large water body and the outdoor seating and bar crafted around it. 

13View of the Rear Open Space

These open spaces become the focus of all the activities, with the restaurants, brewery and the discotheque overlooking them.  

14Outdoor Seating around the Water Body
15The Restaurants’ Seating opening onto the Water Body

The principal materials chosen for the design were exposed bricks and concrete. So as to achieve a worn out look for the building, regular bricks were used without pointing, making the structure look like it has existed for a long time. Also, all the services have been kept exposed, to give an industrial feel to the design. 

16Exposed Bricks and Concrete used as prime materials

The interior décor, like the building, also follows the principles of minimalism with subtle use of furniture, artefacts and lighting, thereby enriching the overall experience offered by the place. The detailing and the articulation of all the elements crafted enhance the innate contemporary expression crafted by the design.

17Simple Wooden Furniture used in the Interior Decor
18Minimal Furniture complementing the Structure
19Minimal Restaurant Seating overlooking the Water Body
20Light Fixtures used complement the simple nature of the Interior Furniture

Founded in 2005, Nilay Patalia Architects is a boutique firm focusing on a design based practice. With the Big Brewsky, the studio portrays their penchant for creating an apt contemporary expression to the context and program, rather than a typical solution. 

21Ar. Nilay Patalia

– Tanvi Naik ,Volume Zero.

Share this:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>