Infusing modernity within heritage at Peratallada Castle, by Studio Mesura.

Architecture
25
Project description
Team
Architects: MESURA Partners in Architecture. (Barcelona)
Collaborator: Dr. Joan Albert Adell
Construction Company: Burgos Gasull
Marble: Kendra
Lights: Adymus
Photography: Salva López

Peratallada, which literally means “carved stone”, is a heritage village in the region of Baix Empordà of Catalonia in Spain. In the village that preserves a clear vestige of its medieval past in every street, lies the Peratallada Castle.

The Peratallada Castle, an ensemble of heritage buildings with a common courtyard is now a luxury resort, and a national heritage building for its historic value. Ensconced within these stunning edifices lies a beautiful patio that dates back to 10th Century A.D. In this context, Studio Mesura was commissioned to build a garden with terrace for a timid and camouflaged holiday resort, a quiet sanctuary for the body and soul.

3

6

The Design

The resulting intervention respects the history of the place, making use of local materials, yet the minimalism adds a touch of modernity to it. The landscape consists of terraces at different levels, combined with vertical concrete wooden-textured walls and a pool at the centre of it.
The terraces are made in Turkish white travertine marble, which were salvaged from a project in Girona, Catalonia. The stone pavement is composed of pieces with varying widths owing to its reuse. These pieces were then arranged in different compositions, hence breaking a recurring pattern. The idea of terraces with three different platforms was introduced in response to a 2m drop from the plinth to the street. The terrace is dotted with stone benches made with the same material. A massive 100-year-old acacia tree at the centre is a natural shade which dominates space with its vertical presence, and becomes the centre of the landscape.

13

16

The existing water tank that was turnedinto a pool is more of a sensorial intervention than a visual one. The sound of constantly moving water, brought on by water overflowing over a concrete wall adds to the calm aesthetic. The pool is finished in colourless micro cement that preserves the traces of the medieval past and the surrounding nature in its reflection. A garden aiming to be sustainable, the entire project is conceived to collect rainwater into medieval well dug out in the natural stone soil, more than 9 meters above ground level. This water is used for gardening.

7

9

25

Technical Information
Location: Plaza Del Castillo, Peratallada.
Municipality: Forallac
Region: Baix Empordà
Destination of use: Private pool
Description: Garden and pool
Owner: Robert Ferrer-Cajigal
Year of construction: November 2015
Dimensions: 10.8 m x 4.9 m
Depth: 1.7 m
1407 - Peratallada Piscina - axonometri݁a 01 2.0
1407 - Peratallada Piscina - detalle 03 copy 2.0
1407 - Peratallada Piscina - detalle 05 copy 2.0

-Anshika Srivastava, Volume Zero.

Share this:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>