Kashubian House – Grzegorz Layer

Architecture
2

 

 

 

14

Kashubian House defines ‘Less is More’ with a skilful amalgamation of minimalism and space optimization by Grzegorz Layer

 

Project Credit:

Architect:         Grzegorz Layer

Location:         Gowidlino, Kashubia, Poland

Area:                 67 m2

Project Year:   2016

1

Kashubia is an unusually picturesque region in the north of Poland, rich in pine forests, meadows full of flowers, and crystal-clear lakes. Near one such lake – Lake Gowidliński –lies the Kashubian House in a place of repose and close contact with nature. The idea behind the project was to create a simple, functional and economic building which can be used all year round.

 

2

Nestled among a cluster of trees, the Kashubian house makes itself prominent as a solid block with a black exterior that contrasts against a backdrop of the Kashubian flora. As a large part of the site is covered with trees, the house was designed with a compact shape to have minimal impact on the environs.3

4

The interior is a minimalist, uncluttered space, with constructed of beige wood with black highlighting points of interest. Its asymmetrical form is a result of the functional arrangement of the interior. The configuration of space allows overlapping of functions.  In spite of the limited size of the house, it proved possible to organise a spacious day zone on the ground floor comprising living room, dining room, and a kitchen annexe with direct access to the terrace. The staircase located in the centre separates the living room from the hall and from the closed rooms: the main bedroom, bathroom, and toilet. The asymmetrical roof allows sufficient height in part of the building for an additional floor with mezzanine and two guest bedrooms.

5

6

The house is a climate responsive structure built using a wooden skeletal construction. The elevation is covered with pine boards, a natural material traditionally used in this part of Poland. The exterior of the house is dark and therefore matches its environs in a harmonious manner, while in contrast, the interior uses wood in its natural colours. The dark exterior facilitates absorption of heat, keeping the interiors warm. The irregularly positioned windows allow daylight into all of the rooms and frame the views of the surrounding landscape.

7

89

1011

16

13

 

-Anshika Srivastava, Volume Zero.

 

 

 

 

 

 

 

Share this:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>