The Lateral House is a magnificent exercise in ingenious materialism and distinctive design ideologies by Gaurav Roy Choudhury Architects (GRCA)

Architecture Interior
18
18The Lateral House
Project Credits:
Project Name: The Lateral House
Architects: Gaurav Roy Choudhury Architects (GRCA)
Location: Uttarhalli, Bangalore
Duration of Construction: August ’11 to January ’13
 Design Team: Gaurav Roy Choudhury 
Civil: LISA and Ravikumar
PHE: Plumbtech Engineers
Elec: ACHU P. Enterprises
Photo Credits: Tina Nandi

Lead by Ar. Gaurav Roy Choudhury, Gaurav Roy Choudhury Architects (GRCA) is a young design firm with experience in various design mediums, in and around Bangalore. Striving to take each project brief from the ‘said’ to the ‘unsaid’, the firm works to engage all spheres of influence and exposure to redefine honest architecture through the process of re-invention and storytelling. Realizing the understood and focusing on the unexplored, GRCA offers unique and customised processes in design and client needs. 

1View of the House from the road
 2View of the House from the road 

Nestled in a gated community in the suburbs of Bangalore, the Lateral House is home to a young family who aspired for it to be a reflection of their morals of honesty, simplicity and independence. They also wanted this house to be their sanctuary, a retreat from their daily bustle in the city’s chaos.

The Lateral House thus becomes their haven, a fortress that impedes the outer world and creates pleasing connections internally with the city’s long neglected elements; the sky, light, breeze and nature. These elements form a fusion of poise and generosity through the house to create the lively and dynamic space they wish to haunt.

6View of the Entrance and Garden from the Ground floor living area, focusing on the various lines through the spaces 

The concept for the house has been developed on the basis of imaginary concentric lines of varying privacy, starting from the outside to the inside. These lines become tentative interfaces to influence volume, space and proportions. The chemistry between these lines becomes the core of the idea for the shift in spaces, as they develop and get deeper and more private in the house.

24View of the Entrance of the House from the road

The entrance of the house at the higher level is strong and guarded. The bricks on its façade appear to mirror its outside, expressing a lot but at the same time, speaking a little. The car park in a line under the volume, and the pedestrian ramp perforate into the realm as an intimation of a prudent welcome. The ramp, becoming higher, leaves the car park below and extends to the entry porch, where the main door of the house is positioned. 

4Side Elevation of the House, showing the courtyard

Above this, unintentionally the visitor is introduced in a courtyard at the upper level, where windows encase the area to see those who come. Thus, the visitor is positioned at the center of the house, yet he remains on the outside.

12Puja, Dining and Kitchen area as viewed from the mid-level
 22  Kitchen 

The square-ish living space at the entrance of the house is encased by the roof of the study above, the light from the study illuminating it. This is intended to be the public zone in the house. It becomes a connector to the guest bedroom, dining, public garden and kitchen.

9Exposed Concrete finish of the ceiling as it hovers above the entire space 
10View of the Upper level from mezzanine

The study is located at the mid-level above, which one can see, but not entirely. Looking up, one will see the layers above that do not reveal much, the study being the first layer. 

11Symmetrical view of the staggering levels gives a sense of scale of the space 
7Staircase, as it expands the volume of the House

Weaving upwards with its gradual climb, the staircase becomes the element that expands and uncovers the other layers. The second layer consists of the study and the family guest bedroom. This space merges with the courtyard above the car park and becomes the second tier of spaces. This courtyard is flanked by the bedroom and the study, which overlook into it. This level divulges a peek of the upper corridor however; the private bedrooms are not seen. 

16Internal garden and Gallery
5View of the Study and the Ground floor garden from the staircase mid-landing 
14The first floor passage from the Study area 

Another flight upwards, the staircase narrows down to a longer rectangle from the square that it originated from. The family bedroom and the private areas of the house are accessed from this level.The corridor looks through the study below the courtyard, the small garden becoming a space for thought and deliberation, this being the third level. This layer merges seamlessly with the second one to form an elevated social bubble that lingers over the public spaces of layer one.  

20Master Bedroom
23Master Bedroom Toilet 

The children’s bedroom has the view of the courtyard while the master bedroom overlooks the road. The core of the home is represented by this space which is very strong, yet ephemeral in nature. It brings everyone together, yet urges for personal privacy.

8Elevated Courtyard in the north, with the House looking in

The courtyard above the entry becomes the heart of this space, a secluded area that is visually hidden from the first layer and the outside. The house breathes through this space, making it resistant to any development nearby as it secures various elements and lets the house soak in them, in varying measures.

21Brick Wall from Entrance 

Separating themselves from the courtyard, the bricks create various patterns in sciography and depictions of the environment surrounding them, marvellous dissimilarities that the Lateral House experiences every day and every moment. Its detached persona is transformed into intense sensitivity to its environs.

15Projecting bricks of the Courtyard wall as seen from the Bedroom 
19Close-up of Courtyard Greenery and Water body

The varying conditions outside alter the light, breeze and internal reflections in the house, breathing life in the house, making it nurture the ideologies and beliefs that it stands for. The shades of the house are enriched by the white exteriors and interiors. The bricks arranged in a grid on the external facades also work towards the same purpose, in a more surreal manner. Inspired from the inner space of the courtyard, this grid of bricks conveys a code on the outside, as a mark on the house’s nature. 

17Glass brick pattern of Staircase to Terrace 
3Road View of the House 

The Lateral House is environmentally sustainable in terms of energy efficiency. It makes optimum usage of natural light and purposes air circulation through the stack effect, reducing the use of mechanical means to manipulate the internal conditions. Recycled rain water is utilized to grow its gardens, as it collects and sends it back to the ground.  

Congruent to GRCA’s design philosophy of ‘less is more’, the Lateral House is adorned by modesty and subtlety. Boasting of varying expressions through minimal materialism, the remarkable design elements breathe life into the structure, making it an epitome of refinedand insinuating architecture. 

25

26
27Front Elevation 
28Side Elevation 
29Section through the Courtyard 

 

30

31

32

33Ar. Gaurav Roy Choudhury 

– Tanvi Naik ,Volume Zero.

Share this:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>