The Purple Ink Studio brings you a contemporary expression of design emerged from the urban context with finesse and poise

Architecture
09

01

Project Credits:
Project name: Kings House Apartments
Location: Bangalore, India
Gross area: 80,000 sq.ft.
Architecture + Interiors + Landscape consultants: The Purple Ink Studio, Bangalore
Owners: Kini family, Dubai
Structural consultants: Design Ventures India Pvt. Ltd.
MEP consultants: McD Built Environment Research Facility Pvt. Ltd.
Principal contractors: MPN Constructions Pvt. Ltd.
Photograph courtesy: Rays & Greys

The Purple Ink Studio started in 2011 by Akshay Heranjal and Aditi Pai Heranjal is a young architectural firm based in Bengaluru, India. The studio firmly believes in exploring the parameters of design by creating a meaningful link between architecture, landscape and sustainability. The design team works closely on each program. Every site that is selected for their projects hold a strong theoretical context. In addition to this, the firm believes in developing an integrated approach which is complex, progressive and constantly engaging in the practices of ‘Regenerative Architecture’. Through its body of work, the studio is focusing on a ‘Kilometer Zero’ concept which strives to generate locally everything that is necessary for its existence. These experiments which are based in the present day scenario would work as a prototype which when multiplied would give rise to a series of ‘Eco-cities’ set in the future.  Since its inception in 2011, The Purple Ink Studio has won 4 International Awards, 3 Indian Awards and has also been nominated for 5 Indian Awards thereby earning themselves tremendous recognition in the field of Architecture and Design.

15

Located in the heart of Bangalore, the site is in close proximity with some of the best hospitality, commercial and medical facilities in the city. The brief drawn out by the client reflected tremendous potential for limited ‘Sky Villas’ where luxury living could be redefined through the language of design. The objective was to reflect the richness of the city’s vibrant and significant urban context.

01.1

The design challenge posed in front of the architects was to utilize the 30,000 square feet site to its utmost potential without compromising on the existing green cover and thereby minimizing the ecological footprint of the structure in the course of the design.

In accordance with the existing bye-laws, the maximum building height that could be attained was 12 meters. So as to address the complexities of luxury living within the green parameters existing along the site context, the master plan to be generated had to examine and organize the programs of the site accordingly.

07

The site comprises of 7 sky residences that have been intricately crafted out to suit the client’s way of living. Two blocks were planned out to house one apartment on each side per floor emerging from the sunken gardens and gradually blending into the peripheral greens amidst the site. Each block was designed using the existing green cover as a stencil and the building was thus carved out from it. In order to compensate on the loss of lower vegetation from the site during the construction stage, every floor plate extends out into greens and balconies thereby inculcating a sense of diversity within the site.

03

With an aim to evaluate and contribute towards the energy reduction technique adopted for the building, an integrated design approach had to be initiated for the same. Solar studies and simulations were used so as to generate data regarding day lighting, shadow analysis, rainfall pattern and shading systems. In addition to this data, the studies that were carried out with respect to the lighting analysis were critical enough to generate the load calculations and sizing and selection of all the mechanical systems.

04.1

The building mass and window openings were shaped in a way that would best capture the breeze based on Computer Generated Simulations so as to optimize the cooling effect of the structure. A combination of both the vertical and horizontal shading devices would help reduce the sun’s glare. In this way the shading device serves the dual purpose of a rain protector and also multiplies as a visual barrier from the sideways.

04

 

05

From an overall perspective, the building functions as a selective environmental filter enhancing the best components of the region’s climatic features to address the heating, cooling and ventilation needs of the structure

03.1

As far as the construction process goes, the use of green materials has been adopted so as to incorporate multiple sustainable features into the project. The use of materials like AAC blocks, PV cells for solar lighting, solar reflective tiles for high heat reflectance, double glazed windows, permeable paving and rain water harvesting for ground water recharge has helped contribute significantly to saving energy and minimizing the carbon footprint of the building.

10

Even though the design strategy of the building revolves around the concept of sustainability, no compromises have been made on the aesthetic appeal that the building has to offer. With individual residential units being 10,000 square feet in size, the ecological components have been conscientiously woven together with the luxury requirements drawn out in the design brief. The final outcome of the project thereby provides a contemporary expression which further establishes a contextual relationship hence giving each residence the highest level of originality.

02.1

 

Aditi-Pai-Heranjal-&-Akshay-Heranjal

Ar.Aditi Pai Heraljal & Ar.Akshay Heranjal.

– Rhea Fernandes ,Volume Zero.

02

09

14

Share this:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>