With an ingenious confluence of aesthetics and luxury, Inscape designers use nature as an artistic palette of expression

Architecture Interior
5
8
Project Credits:
Project: Choptiville Farmhouse, Kavardhara
Location: Kavardhara, Igatpuri, Maharashtra
Client: Dr. Deepak Parikh & Mrs. Sejal Parikh
 Interiors: Inscape designers
Landscape: Inscape designers
Structural: Narendra Pise 
Site: 2.5 acres
Total built up area: 3,000 sq ft.
Completion: March 2014

Chaitali Parikh graduated from Parsons School of Design, NYC in 2007 with a BFA degree in Interior design. She is deeply passionate about travelling and has lived and travelled across 25 countries. Her experiences over the years from travelling and working with various prestigious firms like ICRAVE (Manhattan) , Urban Studio and ZZ architects ; have helped her a lot in running her own practice. Inscape designers is a firm run by Chaitali Parikh and her mother Sejal Parikh who studied from National Institute of Design, Ahemdabad

Of all the impressive work done by Inscape Designers, the Choptiville Farmhouse at Kavardhara is one of the many such projects that reflect their design ideology and innovative approach to the same. Perched atop the pristine backdrop of Kavardhara, Igatpuri this weekend home truly reflects its surrounding fabric. Staying perceptive to the deeply contoured site and the panoramic view of the Darna Lake ahead, the design stems from a brief in which these natural elements are utilised to their maximum potential. Most fundamentally, the landscape became a focal point for the conceptual development of the residence.

2

6

20

4

Sited at the highest altitude in the vicinity, the main entrance to the house is through a slender bridge, which opens to provide glimpses of the unimpeded picturesque views ahead. Trailing along the folds of these contours, the orientation and planning of the house is such that every face is visually linked with the exterior. Owing to the remote location of the site; creating a maintenance free space became a quintessential to the client. Therefore, the structure has been designed keeping in mind that its aesthetic beauty does not over power the spatial comfort.

55

1

12

19

Adhering to the existing geometry of the site, the form of the villa is set along a horizontal axis, accentuated through a vertical stone wall; visually cutting it in length. The large stone wall has its foundation into the ground on the lower level and wraps its way across the depth of the building right up to the terrace level. The locally available Nevasa stone was used to achieve the distinct, robust texture of the wall. 

5

15

The circulation within the house is seamless and free flowing, connected through a central floating staircase as the core. The slope on the site allowed the addition of double height spaces, creating a dialogue between the upper and lower levels. The central mass that gradually descends onto the deck has been beautifully highlighted through this spatial transition.

36

The layout of the interiors was conceived with the simple principles of orientation, relying on optimising the connection between the built space and exteriors. The result is a carefully detailed interior space with a colourful palette which contributes to enhance the spatial quality by integrating within the house, a touch of its actual vibrant context. 

42

45

43

Full height French windows flood the living spaces with ample natural light, simultaneously blurring the distinction between the outside and inside, such that the greenery percolates within the spaces. This effortless transition is visible throughout the house, but especially at the lower level deck which is partly hedged into the slope. 

47

10

Merging with the front lawn, the Lower level deck is wrapped snugly in between  the plunge pool and the natural rocky terrain of the slope. The bathroom at the lower level follows the same pattern and has an open to sky shower area.

53

35

34

The consistently bold yet simplistic choice of materials and the detailing of the same has ensured a subtle personalization of each space. The two main doors are made from partitions leftover , recycled and reused to fit as strips of different proportions. 

46

Inserting drama into each room, uniquely customised artwork adorning the walls and furniture became a central theme, thus adding a unique character to every nook and corner. With a vivid colour palette and patchwork visible in every room, it was ensured that one would never get enough of shapes and patterns.

51

50

32

31

With such an exquisite, remote location the designers faced many challenges with the execution of the project, the foremost being access to basic facilities like water, electricity and transportation of materials. As the plot of land was extremely rocky, it provided a great foundation for the villa, but proved difficult for the plantation of the landscape due to lack of fertile soil. All of this was tackled along with a very tight schedule for the completion of the project. 

21

37

The appropriate confluence of aesthetics, planning and functionality; translated into a holistic approach is evidently demonstrated through the villa architecture. Ultimately, the visual integration of the residence with its context, trying to preserve the quality of the surrounding landscape, resulted the Kavardhara Villa to become a rendition of a dream farmhouse.

17

22

 

16

25

28

29

30

26

10

9

54

52

40

39

49

CPMR-CoverBWSejal Parikh and Chaitali Parikh

– Surabhi Verma, Volume Zero.

Share this:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>